onsdag 18. januar 2006

Pulserende debut

Her er det bare å brette opp øreklaffene. Debutant Sigyn Fossnes presenterer en svært så djerv plate.
Tightrope Walker inneholder, med et unntak, musikk av norske komponister som er skrevet for eller urfremført av Sigyn Fossnes. Sigyn Fossnes debutplate er spekket med moderne fiolinteknikker og mikrotonalitet, og er blitt en forrykende fremvisning av hva som faktisk finnes av muligheter i dette instrumentet.
Og Fossnes, i samspill med pianist Einar Henning Smebye, har skapt et album som er både interessant, spennende og ikke minst morsomt å lytte til. For Fossnes har en fordel med denne musikken i og med at dette er verk skrevet til henne. Derfor har hun en unik innfallsvinkel til verkenes kjerne, noe hun utnytter maksimalt. I tillegg står utøveren frem som en teknisk og klanglig perfeksjonist, noe som gir et resultat av det spesielt gode slaget.
Platas absolutte høydepunkt er "Eraser´s Edge" av Ole-Henrik Moe. Her skapes et fasinerende og suggererende samspill mellom fiolinen og en pulserende groove spilt på tre dype strenger i klaveret. Og det virkelig interessant og ikke minst morsomme er at klaverstrengene er dempet med viskelær, dyktig utført av slagverkeren Einar Fjærvoll.
På platas siste verk av Dag Egil Njaa benyttes elektronikken til å omgjøre fiolinen til en vrengende el-gitar, skarpt og småprovoserende fremført.

Sigyn Fossnes er initiativtaker og medlem av Armeti Strykekvartett .

Les mer om verkene på MIC sine sider.

Plata inneholder;
"Tightrope Walker" (2001) av Mark Adderly (f.1960)
"Da lontano cosi vicino" (1999) av Sven Lyder Kahrs (f.1959)
"Eraser's Edge" (1995) av Ole-Henrik Moe (f.1966)
"Dead Kitten in the Trahs" (2000) av Jon Øivind Ness (f.1968)
"Book of Songs I" (2002) av Henrik Hellestenius (f.1963)
"Morphogenesis" (2004) av Dag Egil Njaa (f.1969)

SIGYN FOSSNES : "Tightrope Walker"
Aurora ACD 5036 (2005)
Spilletid: 54:10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar