torsdag 2. februar 2006

Den ultimate klang

Kammerensemblet Cikada er en unik institusjon innen norsk musikkliv. Og det bekreftes med denne innspillingen med musikk av Kaija Saariaho, John Cage og Bruno Maderna.
Finske Kaija Saariahos (1952) "Nymphéa" fra 1987 innleder " In due tempi". Dette er platas "yngste" komposisjon og musikken er tett, full av energi og kontraster, og gir musikerne i Cikada rike muligheter til å spille på sitt store tekniske register.
John Cage's (1912-1992) "Strykekvartett i fire deler" (1950) er et forholdsvis "enkelt og vennlig" verk sett i lys av Cage's tidlige komplekse form. Her er det en nesten innadvent komponist vi møter, som i sin skrivemåte utforsker klanger - stopper opp, smaker på musikken og fortsetter - så forsiktig så forsiktig. Her og der kan man også finne bruddstykker av eldre musikktradisjon som Cage setter i en flott kontrast til det nyskapende. Og det norske ensemblet følger prisverdig opp. Det hele er spilt med følsomhet og stor innlevelse.
Platas avslutningsverk er "Quartetto per archi in due tempi" (1955) av Bruno Maderna (1920-1973). Komponisten har brukt seriell teknikk i verket og er meget genialt skrevet. Det klingende resultat fra en av modernismens store komponister er heller ikke å forakte.
Inntrykket av denne platen er klangfarger og kontraster, med et ensemble i verdensklasse som utøvere.
Det medfølger også en meget informativ cd-bok som så absolutt bør leses.
Cikada strykekvartett består av; Henrik Hannisdal -fiolin, Odd Hannisdal -fiolin, Marek Konstantynowicz -bratsj og Morten Hannisdal -cello.

CIKADA STRING QUARTET: "In due tempi"
ECM New Series 1799 (2005)
Spilletid: 50:11

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar