torsdag 16. februar 2006

Klang, rom, tid

Nils Henrik Asheims andre cd med orgelimprovisasjoner fra det store orgelet i Oslo Domkirke er en reise i klanger og meditativ stillhet.
Tidvis sitrer det i lydopplevelsen som ble presentert under Kirkemusikkfestivalen i Oslo i fjor, der Asheim virkelig får brukt tradisjonelle og utradisjonelle virkemidler fra orgel-krakken.
At Asheim har en sterk forankring i skapende av elektronisk musikk, er denne platen et godt bevis på - for effektene komponisten og utøveren får fram er både spennende og vel regisserte, noe som gir verket en slags personlig referanse til utøveren.
Det som gjennomsyrer denne innspillingen er tid. Lytteren får tid til å reflektere over de lydcollager som Asheim formidler. Korte og lange øyeblikksbilder som høyst sannsynlig var meget effektfulle i domkirken sent denne kvelden.
Det er meget imponerende å følge hvilke retninger Asheim utvikler på denne platen. Selv om det er snakk om improvisasjoner, skinner en klar kompositorisk tråd gjennom det drøyt timelange verket som ble skapt der og da.
Improvisasjonen har fem klart avdelte "satser", som preges av forskjellige stemninger, der klangfarger og rytmiske elementer er sentrale i en lytteropplevelse som aldri blir kjedelig. Og ved nye gjennomlyttinger, oppdages stadig nye elementer. Musikken til Asheim får faktisk nytt liv ved hver eneste gjennomlytting - over ett år etter at den ble fremstilt - ikke dårlig!

NILS HENRIK ASHEIM: "19 March 2004", Fabra Records FBRCD03 (2005) Spilletid: 62:21

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar