torsdag 9. februar 2006

Lyttbar og spennende

Tre spennende verk, skrevet av tre samtidige komponister blir her mesterlig framført av Leopold stryketrio, hvorav norske Marianne Thorsen spiller fiolin.
Det er rike kontraster i disse verkene, og man blir imponert over trioens fylde og finstemte samspill. For det er ikke enkel musikk Marianne Thorsen, Lawrence Power (bratsj) og Kate Gould (cello) gir seg i kast med.
Det hele innledes med "Serenade i C-dur" op.10 (1902) av ungarske Ernö Dohnányi. Dette er verk i en tradisjonell stil, med tydelig inspirasjon fra kretsen rundt Brahms. Og dette kombinert med Dohnányis infletting av tradisjonsmusikk er med på å skape et lyttbart og vennlig verk.
I Arnold Schönbergs "Stryketrio" op.45 (1946) møter vi et svært teknisk verk som virkelig krever dyktige utøvere. Og Leopold-trioen overbeviser med presisjon og stor innlevelsesevne i et forholdsvis intrikat musikk-uttrykk.
Plata avsluttes med tsjekkiske Bohuslav Martinüs "Stryketrio nr.2" (1934). En komposisjon der utøverne tar mesterlig vare på komponistens intensjoner. Fra de helt lyriske og sarte klanger til det virtuose i framførelse av den intense og mystiske siste-satsen.
Dette er kammermusikk av ypperste format - med musisering av høy klasse.

LEOPOLD STRING TRIO: Musikk av Dohnányi, Schönberg og Martinü, Hyperion CDA67429 (2005) Spilletid: 55:40

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar