mandag 28. februar 2005

Med en sørlandsk friskhet.....

Kristiansand symfoniorkester har 48 heltids musikerstillinger og er dermed " kvalifisert" som symfoniorkester. Det er Kristiansand kammerorkester og Forsvarets musikk Sørlandet som har "fusjonert" til det nye orkesteret, og deres platedebut er oppløftende lytting.

Riktignok kan man (hvis man er litt slem) ane at orkesteret har et potensiale i samspill. Ikke unaturlig da orkesteret kun har eksistert i sin nåværende form i to år. Men den totale lytteropplevelsen er meget god, delvis fordi man merker musikernes entusiasme, samt at orkesteret har funnet fram til en komponist som det bør rettes et søkelys på. Og solistene på denne innspillingen bidrar vesentlig til et meget godt helhetsinntrykk.
Sigurd Lie er kjent for "Sne" - en perle av en sang. Men der stopper det ofte for de fleste. På denne plata opplever vi musikk som er frisk og original.
I "Wartburg-balladen" (1900) gir han et fargerikt, fengslende glimt fra tysk middelalder, som bassbarytonen Frode Olsen tolker på en aldeles fremragende måte.
I konsertstykket over folketonen "Huldre aa'n Elland" (1895) skapes det et vemodig, norsk naturbilde, hvor det såre veksler med det viltre, uttrykt gjennom virtuost fiolinspill av en av landets ledende musikere Terje Tønnesen.
Symfonien i a-moll (1903) er kronen på Sigurd Lies livsverk og åpner i barsk "vikingstil", og orkesteret fargelegger dette majestetiske orkesteretverket med en overraskende fylde - antall musikere tatt i betraktning.
Det er en av norsk musikklivs nestorer Terje Boye-Hansen som svinger taktstokken over et "ungt", engasjert og spennende orkester. Måtte det komme mye mer fra "det blide sørland". 

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER: "Musikk av Sigurd Lie (1871-1904)"
2L27, (2004)
Spilletid: 48:08
Lytt til smakebiter her! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar