onsdag 8. februar 2006

Norsk musikk i perspektiv

Pianisten Einar Røttingen har spilt inn tre meget betydningsfulle og spennende verk på denne platen. Edvard Griegs "Ballade", Fartein Valens andre klaversonate og "Klaversonate nr.29" av Geirr Tveitt setter tre store komponister opp mot hverandre, og skaper et fasinerende tverrsnitt av norsk musikk fra tre perioder.
Det er Geirr Tveitts spennende og særegne musikk som innleder platen. Musikken har kanskje mindre innslag av folkemusikkaktig karakter, men er likefult et viktig nasjonalt klaververk og gir et godt innblikk i Tveitts bruk av tematikk og rytmikk spesielt.
Fartien Valen har fått sin renesanse de senere år, og denne innspillingen av hans andre klaversonate er gjennomarbeidet og godt. Verket er skrevet i de første krigsårene (1940-41), men ble først urframført etter Valens død. Sonaten er fasinerende lytting, med et slags innadvent, men likevel søkende tonespråk. Den litt gptefulle musikk blir utrolig flott framført av Røttingen.
Ett av Griegs mest kjente, omstridte og gripende klaververk "Ballade op.24" avrunder plata - og Røttingens intepretasjon står ikke tilbake for mange av de tidligere innspillinger som finnes av dette stykket.

EINAR RØTTINGEN : "Norwegian Variations"
Pro Musica PPC 9053 (2005)
Spilletid: 68:51

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar