mandag 28. februar 2005

Pondus og ynde

Man kan vel neppe kalle en 1992-innspilling for årgangs-tapning. Men denne Grieg-plata signert Stockholms-filharmonikerne under ledelse av Gennadij Roshdestvenskij er av det sjeldent gode slaget. Og med på laget har de en ungdommelig Solveig Kringlebotn i praktslag.

Det hele innledes med de symfoniske dansene op.64 i en alldeles herlig tolkning. Her flommer det over av friskhet, presis musisering og drama i fullt monn. Maestro Roshdestvenskij viser hvilken eminent Grieg-tolker han er. Og da han også har med seg et særdeles lydhørt orkester blir denne utgaven en virkelig favoritt. Det er bare å lene seg tilbake å nyte de varme stryke-tonene og en mildt sagt sprudlende brass!
Grieg seks sanger (instrumentert i 1894 og 1895), blir uimotståelig tolket av Solveig Kringlebotn. Korrekt nok innleder hun med en varm og vár " Solveigs Sang". Og de fem neste sangene ("Solveigs vuggesang", "Fra Monte Pincio", "Svanen", "Våren" og " Andante Solenne") er virkelig øregod lytting.
Plata avsluttes med de tre orkesterstykkene fra "Sigurd Jorsalfar" op.56. Og en "vanlig" musikkinteressert har sannsynligvis hørt en rekke andre innspillinger av disse gullkornene fra Griegs hånd.
Denne innspillingen ligger ikke noe tilbake for innspillinger gjort av norske orkestere, eller tolkninger til de virkelig store orkester-tungvekterene ute i verden. Det er pondus i Roshdestvenskijs interpretasjon, samtidig som han overbeviser i å fremheve de nasjonalromantiske klangfarger.
Dette er en norsk-svensk-russisk forbrødring det virkelig står respekt av. 

STOCKHOLM FILHARMONISKE ORKESTER: "Symfoniske danser - Sigurd Jorsalfar og 6 sanger"
Chandos Classics CHAN 10287 X (1992/2005)
Spilletid: 72:47 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar