onsdag 8. februar 2012

Solid håndverk

Man kan like ny musikk - og man kan avfeie ny musikk som støy. Og noen ganger er det faktisk helt greit å la seg bli "litt" grepet av klanger ørene aldri har hørt før.
Og mye av grunnen til at denne innspillingen fenger er komponistens evne til å skape unike ting hver gang. Man kan faktisk bli overrasket over det klingende resultatet fra verk til verk på denne plata, signert en av nasjonens mest lovende komponister.
Her finner vi vakre klanger, stygge klanger, varhet og brutalitet - satt inn i en form for progammatisk fantasi. Det er en total innlevelse i lyd som best kan betegne musikken som er med på denne plata. Og tidvis funker opplevelsen som bare det.
Nå skal man også fremheve BIT20 ensemblet, under ledelse av Pierre-André Valade. For å framføre krevende og spesiell musikk, kreves det et drivende godt orkester. Og BIT20 lever godt opp til det som forventes til et orkester på dette nivå.
Ruben Sverre Gjertsens (f. 1977) musikk vekker også interesse internasjonalt, blant annet med bestilling fra Pierre Boulez og hans Luzern Festival Academy i 2006 («Circles»). På denne utgivelsen tolker BIT20 Ensemble syv av Gjertsens stykker.
I 2010 mottok han Arne Nordheims komponistpris, og samme år ble Ruben tildelt Spellemannprisen som komponist for verkene på utgivelsen 'Grains'.
På plata:
«Gamelan Terrains»
«Rituals II»
«Lied»
«Rituals»
«Miniatures II»
«Trembling»
«Grains»

BIT20 ENSEMBLE: «GAMELAN TERRAINS»
AURORA ACD5073 (2012)
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 66:30

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar