tirsdag 8. januar 2008

Blomstring på skyggesiden

Det er en imponerende interessant cd med musikk av seks "operakomponister" som nå er sluppet. Sanger av Ole Olsen, Gerhard Schjeldrup, Catharinus Elling, Johannes Haarklou, Arne Eggen og Hjalmar Borgstrøm høres sjelden - så takk for en fin-fin og opplysende cd.
Nå er det ikke uten grunn denne platen er meget vellykket. Fire strålende musikere gjør sitt til at sangene blir levende tolket. Sangerne Hilde Haraldsen Svenn og Harald Bjørkøy akkompagneres av Signe Bakke og Jan Hovden.
Å hoppe etter Wirkola - eller å skrive musikk etter Grieg, kan ha fortonet seg omtrent på samme måte for de seks komponistene som har fått med bidrag på denne platen. Derfor er en fornøyelse å registrere at deres musikk holder mål og vel så det.
Komponistene på plata var samtidige med forfatteren Knut Hamsun, kunstmaleren Edvard Munch og komponister som Jean Sibelius, Gustav Mahler, Claude Debussy, Richard Strauss og Maurice Ravel. Derfor er de på en fin måte med på å dokumentere den kreativitet som fantes i musikkmiljøet i Norge i denne tiden.
Komponistene var selvsagt svært ulike, men hadde også viktige fellestrekk. De var internasjonalister som studerte komposisjon i Leipzig eller Paris, og de skrev stor opera i europeisk senromantisk stil. Dette skjedde faktisk lenge før Norge etablerte en profesjonell operascene som kunne framføre nye operaer. De ble også toneangivende i norsk musikkliv i sin generasjon både som komponister, musikere, dirigenter, skribenter og debattanter.
Komponistene levde kanskje i skyggen av Grieg på mange måter, men deres sangskatt er definitivt lyttbar - også mye takket være platas dyktige utøvere. 

SHADOW SONGS: "I skyggen av Grieg"
Euridice EUCD40 (2007)
Spilletid: 56:05 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar