onsdag 7. mars 2012

Dypdykk i tidligmusikken

Det er rene andaktfølelsen som siger inn over en når en, for undertegnede, ukjent komponists musikk strømmer ut fra høytalerne. Musikken er vakker, enkel, sublim og høystemt - men også lekent innenfor sine rammer. Og det formidles av fem strålende musikere på en plate fra et forholdsvis lite norsk plateselskap. Joda - det er lov å klype seg litt i armen.

Men nå er man kanskje ikke overrasket. Selskapet LAWO gir ikke ut de store symfonier, operaer, med store anerkejnte utøvere. De har på mange måter funnet en nisje - og det er det bare å bukke og takke for. På slikt vis kan den interesserte bli kjent med meget dyktige utøvere, som formidler både kjent og ukjent musikk.
Kristin Mulders (cantus), Kjetil Almenning (tenor), Hans Lub (middelalderfidel), David Catalunya (clavisimbalum) og Jostein Gundersen (blokkfløyter) er fem slike musikere, som gir den som lytter en fasinerende opplevelse.
Et rikt og informativt cd-hefte ledsager lytteren gjennom en spennende produksjon.
---
«Spinato intorno al cor» er i sin helhet viet musikk av Antonio Zacara da Teramo (ca1365-1416). Det er det første tilgjengelige CD-portrettet av denne betydelige komponisten, som arbeidet i Roma store deler av livet. Ved siden å være sanger ved pavens hoff, var han også scriptor litterarum apostolicarum (avskriver av de apostoliske skrifter) ved det pavelige kanselliet, og miniatyrmaler. Mange har latt seg fascinere av Zacaras allsidige musikalske produksjon. På den ene siden er de kortere sangene, vakre i sin polyfone enkelhet, som er overlevert i manuskriptet kjent som "Squarcialupi Codex", på den andre de lengre og mer komplekse sangene, tidvis med gåtefulle og bisarre tekster, som er kopiert i "Lucca Codex". Begge sider av spekteret er representert på denne CD-en, som starter med "Ferito già d´un amoroso dardo" og ender med den berømte blomstertrilogien "Rosetta" - "Un fior gentil" - "Spinato intorno al cor". Inkludert er også den selvbiografiske madrigalen "Plorans ploravi", samt motetten "Le temps verrà" som omhandler det store skismaet fra 1378 til 1417. Disse to sistnevnte sangene gir viktig informasjon om livet til Zacara, om tapet av hans sønn og om hans stillling som sanger ved hoffet til anti-pave Johannes XXIII. Zacara hadde en imponerende og mangesidig karriere som bevitnes av ulike dokumenter om hans stillinger og formue, og ikke minst av den vidstrakte spredningen av hans sanger. Hans komposisjoner ble beundret over hele Europa og betraktet som "orakler" av hans etterfølgere. 

CURRENTES: «SPINATO INTORNO AL COR»
LAWO CLASSICS (2011) - LWC1026
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 54:04 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar