fredag 16. november 2007

Eleven er blitt mester

Det er ikke ofte en innspilling med norske symfonier får en så helhetlig og "rivende" fremførelse. Men Peter Szilvays tolkninger av Edvard Fliflet Bræins symfonier vekker gode minner om en annen dirigentgigant i norsk musikkliv, Mariss Jansons.
Utgivelsen av Bræins komplette symfonier er dirigenten Peter Szilvays debut på CD.

I tre år var han Jansons assistent i Oslo-filharmonien, noe denne innspillingen bærer tydelig preg av. Det hele er distingt, og kontrastene i Bræins musikk er formidable i Szilvays tolkning - som på mange måter gir formidlingen av symfoniene et "jansonsk" stempel i margen.
Symfoniene til Edvard Fliflet Bræin, som kanskje best er kjent for sangen "Ut mot havet" og operaen "Anne Pedersdotter", er sjelden lyttervare her på berget. Derfor er det på høy tid vi får innblikk i denne komponistens virkelig stort anlagte verk for symfoniorkester. Det er ett spenn på 18 år mellom de tre symfoniene, og lytteren får virkelig ta del i komponistens modning gjennom denne innspillingen.
Kringkastingsorkestret og Peter Szilvay har funnet frem til partiturene for hans tre symfonier - og presenterer nå verkene for første gang på CD. Stort anlagte og idérike symfoniske skatter som både overrasker og engasjerer.
Og Szilvay har en særdeles stødig hånd over både verk og orkester. Det er tydelig at dirigenten har gått langt inn i den musikalske materien, i tillegg til at han har hatt med komponistens sønn, Hans Christian Bræin i arbeidet.
Kringkastingsorkesteret skal også ha en stor bukett med blomster for denne platen. Musikernes inderlighet og store evne til å utnytte orkesterets interne klang er med på å gjøre denne platen til en meget lyttervennlig opplevelse.
Edvard Fliflet Bræins biografi finner du her. 

EDVARD FLIFLET BRÆIN: "Complete Symphonies"
Simax Classics PSC 1227 (2007)
Spilletid: 79:04 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar