onsdag 10. januar 2007

En unik kombinasjon

Komponist Olav Anton Thommessen slutter aldri å fasinere og det er alltid med spenning man lytter til denne store fargeklatten i norsk musikkliv, om det er hans musikk eller hans rike og maleriske debatter og "foredrag" .
Denne gangen har den 60 år gamle Kunstneren tatt for seg skisser til en fiolinkonsert Ole Bull etterlot seg. Og selv om man finner sitater i musikken som definitivt hører hjemme på 1800-tallet, er " BULL's Eye" nytt, spennende og drivende godt skrevet!

Det er ikke første gangen Thommessen har tatt for seg "gammel" musikk og skapt sitt helt eget verk. I 1980 kom "Et Glassperlespill" ; et verk der Thommessen henter temaer fra Beethoven og Verdi - og året etter kom et virkelig intrikate og spennende verk; "Makrofantasi" - skrevet over Griegs Klaverkonsert i a-moll.
Han har nå har tatt utgangspunkt i Ole Bull. Og Thommessen viser seg fra sin ypperste side i dette verket. Kombinasjonene i melodier og klanger er unik og spennende - og han har skapt en solo-stemme av det særs krevende slaget - forøvrig glitrende tatt hånd om av Peter Herresthal. En gigantisk rosebukett går også til meget lydhøre musikere i Oslo Filharmoniske Orkester under kyndig ledelse av Rolf Gupta.
Peter Herresthal får også vist at han behersker Olav Anton Thommesen i det lille format. Platen avsluttes med "Please Accept My Ears" (med Gonzalo Morena på piano) og soloverket "Cantabile". To bidrag som viser hvilken eminent musiker Herresthal er; med blikk og øre både for tekniske lekkerbiskner og fremheving av de melodiske linjene som ligger i Thommessens musikk.
Om BULL's Eye
Olav Anton Thommessens symfoniske innpakning av Ole Bulls fiolinkonsert er endelig å finne på CD. Bullseye har tidligere vunnet EDVARD prisen for beste symfoniske verk og solisten Peter Herresthal fikk Kritikerprisen for sin urframføring av verket med Bergen Filharmoniske orkester under festspillene i Bergens 50 års jubileum i 2002. 


OLAV ANTON THOMMESSEN: "Bull's Eye"
BIS-SACD-1512 (2006)
Spilletid: 55:35
  • Finn mer informasjon her!
  • Komponisten om "Bull's Eye" finner du her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar