tirsdag 19. februar 2008

Et bredt bilde

Igjen dukker det opp en slags "portrett-plate" av en norsk samtidskomponist. Og igjen blir man smått imponert.
Helge Iberg er navnet - bare å merke seg. Delvis fordi han utøver et godt håndverk, delvis fordi han integrerer forskjellig stilarter i sin musikk, og ikke minst fordi det klingende resultat er spennende og interessant lytting.
Denne gangen har man "støvsugd" det norske musikkmiljøet for gode utøvere. Utøvere som er med på å skape en plate som Iberg må være fornøyd med.
Åpningsverket "Dromo Dance" er skrevet til norges trompet-guru Ole Edvard Antonsen - som her bringer frem hele registeret i sitt spill. På mange måter er dette verket et cross-over-stykke, der Antonsen virkelig får vist frem både teknikk og hvordan han tilnærmer seg musikkens mange små stilistiske innfall.
Her er Det Norske kammerorkester under ledelse av Terje Tønnesen drivende gode medspillere.
"Three songs" med tekster av Rolf Jacobsen inkluderer Odd Børretzen, Per Vollestad, Bendik Hofseth, samt en rekke andre dyktige instrumentalister. Også her finnes innslag i musikken som bringer opplevelsen inn i en litt udefinert atmosfære. Odd Børretzens kjente og trygge stemme står i flott kontrast til det dels krasse musikalske og tekstlige innholdet.
Som orkesterkomponist møter vi Iberg i "Er vi ikke alle krigere i vårt eget liv?". De fem satsene bærer alle navn om forskjellige "sinnstilstander i livet" - og Iberg vet å bruke kontrastene i instrumentene til å male alt fra små musikalske akvareller til voldsomme og kraftfulle klangkaskader på netthinnen til lytteren. All ære her til Kringkastingsorkesteret og Christian Eggen.
Platas siste verk er "Tynne nåler", der Per Vollestad virkelig får vist sine lyriske sider som baryton - godt ledsagtet av Aage Kvalbein (cello) og Ivar Anton Waagarard på klaver.
Et fyldig og informativt teksthefte medfølger. 

HELGE IBERG:
"Rehumanizing"
Aurora (2007) - ACD5052, 
Spilletid: 62:47

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar