onsdag 8. november 2006

Folkelig klangverkeri

Et av Nordheims største, nyeste og viktigste verk er nå tilgjengelig er endelig på CD. Og i denne innspillingen fremstår solister, kor og orkester som glitrende formidlere av et verk som forener den folkelige og den moderne musikken på en uimotståelig måte.
Arne Nordheim (f. 1931) er en av Europas mest fremtredende komponister og i dette verket griper han tak i middelalderballaden "Draumkvedet" – og skaper et fantastisk episk mesterverk, der folkemusikken og den moderne musikken veves sammen til en enhet som aldri lar lytteren forholde seg passiv. Verket krever på grunn av sitt tiltalende, men samtidig provoserende lydbilde, full oppmerksomhet fra lytteren. Og her viser komponisten hvorfor hans musikk i mange tilfeller blir geniforklart.
Musikken er skrevet til den sceniske oppsetningen på Det Norske Teater med regi av Bentein Baardson i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Og på denne platen maler solister, kor og orkester et audiovisuelt klangteppe som er vakkert, dramatisk og fandenivoldsk.
Aldri har Olav Åstesons reise til "den andre siden" fremstått med slik skremmende realisme og samtidig poetisk undring som her – i Arne Nordheims tolkning.
Dirigent Ingar Bergby må ta en stor del av æren for det ferdige resultatet som også får utrolige flotte bidrag fra; Njål Spraboe, Unni Løvlid, Torunn Østrem Ossum, Carl Høgset, Rasmus Høgset og hardingfelemusikeren Åshild Breie Nyhus.
Grex Vocalis og Kringkastingsorkesteret er på denne innspillingen i absolutt toppklasse. 

ARNE NORDHEIM: "Draumkvedet"
Simax Classics PSC 1169 (2006)
Spilletid: 90:50 (2cd)
Genre: Samtidsmusikk
  • Smakebiter finner du her!
PS.
Arne Nordheim døde i 2010.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar