lørdag 22. desember 2007

Kontrastenes likhet

Er det seriøst og god kotyme å si at man denne gangen får lyst til å rulle seg over på ryggen og klappe med loffene?
Nåvel - men når sant skal sies er denne cd-opplevelsen så sprell levende, intrikat, spennende og vakker - at denne anmelderen får lyst til akkurat det.

Beundringen for Arne Nordheims musikk har, for undertegnede, gradvis steget med alderen - og med innspillingen av "Draumkvedet" som et dramatisk høydepunkt, trodde jeg Nordheims musikk ikke kunne formidles bedre.
(Nå skal det også nevnes at denne anmelderen i sin tidlige ungdom klarte kunststykket å sovne på operaen under Nordheims ballett "Stormen" - så Nordheim-fødselen var trang.)
Med denne platen kan man trygt si at det arrangeres et mestermøte helt utenom det vanlige: Arne Nordheim går inn i pianoets klangkompleks – og tangerer ideer og prosesser i Beethovens siste klaversonate som presenteres i midten av denne platen. At også Einar Steen-Nøkleberg henger seg på mestermøtet er ikke annet enn rett og rimelig. Han er en pianist i den ypperste verdensklasse, med en formidlingsevne som få andre er forunt å besitte.
Trioen (Nordheim Beethoven Steen-Nøkleberg) server en opplevelse som gir hakeslipp. Og man trenger overhodet ingen form for innføring om hvordan og hvorfor plata er blitt slik den er blitt.
"Listen" (fra 1971) er en perfekt introduksjon til prosjektet, Beethovens c-moll sonate bygger opp rundt Nordheims kompositoriske ideer - og det hele får en perfekt utløsning i "Listen - Inside Outside (2006), der Nordheims genistrek med live-elektronikk er blendende.
Lytt og nyt! 

EINAR STEEN-NØKLEBERG: "nordheim beethoven nordheim"
Simax Classics PSC 1269 (2007)
Spilletid: 47:33

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar