torsdag 1. mars 2007

Majestetisk

Det er noe eget ved å lytte til det mektige og majestetiske orgelbruset som Bjørn Boysen skaper ut fra Arild Sandvolds musikk. Og at denne musikken også lever utenfor en "kristen" setting er Boysens innspilling et klart bevis på.
For dette er musikk som "snakker" til en hver som er opptatt av den klassiske musikkformen. Musikken er holdt i et enkelt bilde, men Sandvold går heller ikke av veien for å benytte seg av (sett i et liturgisk-musikalsk lys) komponistiske grep som fanger interessen langt utenfor den "egentlige" målgruppen. Det er derfor ikke uten grunn at Sandvolds orgelverk ofte blir framført i konsertsalen, både i Norge og i utlandet.
Nå eksekutøren også kjenner Sandvolds musikk fra innsiden, forventer man nesten at resultatet blir bra. Og organist Boysen svikter ikke.
Arild Sandvold var en dominerende skikkelse i norsk kirkemusikk gjennom store deler av 1900-tallet. Som Oslos domorganist gjennom mer enn 30 år, som komponist, som kordirigent og ikke minst som lærer for mange generasjoner norske organister, satte han varige spor etter seg.
Bjørn Boysen var i mange år hans elev og innstuderte flere av disse verkene med Sandvold. Boysen er en autoritet når det gjelder tolkning og kunnskap knyttet til Sandvolds orgelmusikk.
Ikke uten grunn regnes Bjørn Boysen i dag som en av Norges fremste konsertorganister og hans konsertvirksomhet har brakt ham til de fleste deler av Norge og til en rekke europeiske land.
Platen inneholder bl.a. "Introduksjon og passacaglia h-moll op.4", Improvisasjoner over norske folketoner, Orgelseonate i f-moll og et knippe variasjonsverk.
Bjørn Boysen spiller på orgelet i Aarhus domkirke. 

BJØRN BOYSEN: "Orgelverk av Arild Sandvold"
Euridice EUCD 36 (2006) 
Spilletid: 71:28
  • Lytt til smakebiter her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar