onsdag 8. november 2006

Mesterlig pianisering

En blir nesten sittende litt småmåpende. Den lettbente musikken til Scarlatti (1685-1775) strømmer ut av høytalerne som den største selvfølgelighet og med en fylde man ikke trodde kunne være mulig å ikle noen av barokkens små pianosonater.

Men Sveinung Bjelland har evnen til å ikle seg musikken han spiller. På sin CD-debut som solist har han valgt vakker og spennende musikk fra den italienske mester, i tillegg til E-dur sonaten av Felix Mendelssohn (1809-1847).
Og for lyttere som gjennom flere innspillinger har fulgt Bjelland som solist med orkester eller som en meget lydhør akompagnatør, er denne solo-cd'en av det riktig så oppløftende slaget.
For Scarlattis i særdeleshet er det viktig med de små detaljer - noe Bjelland til fulle vise at han mestrer - som en mester.
Musikken fremføres med varme og virtuositet, noe som gjør denne innspillingen til en flott og iørefallende opplevelse.
"Årets Unge Solist" i 1999 har bare fortsatt sin utvikling og fremstår i dag som en særdeles interessant og aktiv utøver, med utgivelser av både kammermusikk og klaverkonserter bak seg.
Bjelland selv sporer en felles ”galant stil” i klaverkomposisjonene til Scarlatti og Mendelssohn, vidunderbarnet som i tillegg til å være sentral i gjenoppdagelsen av Bach på 1800-tallet også studerte nettopp Scarlatti meget grundig. Og på denne platen demonstrerer Sveinung Bjelland slektskapet med spill av ypperste klasse.
SVEINUNG BJELLAND: "Sonater av Mendelssohn og Scarlatti"
Simax Classics PSC 1294 (2006)
Spilletid: 73:59

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar