torsdag 9. november 2006

Mesterlig rundt mesterverk

Norges klaver-nestor viser med denne innspillingen av seks Beethoven-sonater kraft, teknisk brillians, samt stor innsikt.
I to timer brer Steen-Nøkleberg sitt Beethovenianske klangteppe ut over lytteren, med tolkninger som går andre internasjonale stjerner en høy gang. For denne kunstneren som "alltid" har vært til stede i en eller anen høytaler eller konsertsal, viser sin virkelig store innsikt i denne klassisistens mesterverk.

Musikken har blitt spilt inn før, den har blitt gjort av pianomestrenes mestere, derfor er det modig av Steen-Nøkleberg å gi ut musikk som til de grader har blitt eksponert på utgivelser gjennom tidene.
Men den norske pianisten overbeviser. Etter bare få anslag på tangentene skjønner vi at dette er musikk han kan - og i den videre lyttingen blir man stadig slått av hvor "riktig" og naturlig hans framførelser er. Man sitter stadig vekk å sier til seg selv; "javisst - sånn skal det være".
På denne dobbelt-cd'en finner vi Beethovens mest lysende komposisjoner for klaveret. "Pathetique-sonaten", "Måneskinns-sonaten", Appasionata", samt de tre siste sonatene den tyske komponisten skrev.
Det er enkelt å sende av gårde det man kjenner av superlativer for denne utgivelsen. For denne platen bør selv den mest kresne Beethoven-kjenner kunne ta til sitt hjerte.
God lytt! 

EINAR STEEN-NØKLEBERG: "Beethoven-sonater"
Simax Classics PSC 1218 (2006)
Spilletid: 120:58 (2cd)
  • Lytt til smakebiter her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar