onsdag 7. mars 2007

Også samtidsorkester!

Det har blitt avfyrt mange rivende diskusjoner om Oslo-filharmonien som (manglende) formidler av norsk samtidsmusikk. Her serverer orkesteret og dirigent Christian Eggen spennende musikk blant annet for fløyte og saksofon.
Ikke minst når orkesteret fremstår i en slik drakt som på denne plata med musikk av Yngve Slettholm. Og det er ikke bare filharmonikerne, under ledelse av Christian Eggen som imponerer på denne innspillingen. Platas to solister, saksofonisten Vegard Landaas og fløytisten Tom Ottar Andreassen, avgir lyttermessige spennende tolkninger av Slettholms alt-saksofonkonsert "Nettene Finnes" fra 2000 og fløytekonserten "Possible Selections" fra 1988.
Slettholm benytter i sine verk både matematikk og former for "speil-teknikk", noe som tidvis gir uventede klangopplevelser og en spesiell substans i orkestreringen, noe orkesterets musikere og dirigent med stor tydelighet får frem.
Det er orkesteret som innleder denne plata, med "Aggregations" fra 1984. Et verk som i stor grad er bygd på speil-teknikk. Og det er en sann nytelse å registrere hvordan orkesteret klarer å få dette "puslespillet" av et stykke til å leve.
Her er det lov og åpne øregangene for musikk som alt for sjeldent blir fremført av et norsk topp-orkester.
  • Les mer om Yngve Slettholm her.
OSLO FILHARMONISKE ORKESTER: "Yngve Slettholm - Possible Selections"
Aurora ACD 5030 (2006)
Spilletid: 65:16
  • Smakebiter finner du her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar