fredag 14. september 2007

Spenn(vidde)

Musikken til Nils Henrik Asheim (f. 1960) blir aldri kjedelig. Stadig finner man nye elementer som fantasisetter hjernebarken. Denne plata er et godt eksempel på hva den spennende komponisten sysler med innen det kammermusikalske uttrykk.

Denne gangen er det Vertavo-kvartetten som står i sentrum. Og jente-laget kan mer enn sin Nielsen, Brahms og Grieg. Nå er det bare i tittelverket "Broken Line" kvartetten er alene. På resten av plata har de med musikere som yter musikken full rettferdighet. For det er en fornøyelse å lytte til musikernes lydhørehet ovenfor hverandre, deres samspill er smått utrolig å registrere.
Musikken til Asheim kan betegnes som tonal, og er radikal i en setting der han utfordrer instrumentalistene klanglig. En oppgave Vertavo-kvartetten og deres venner behersker til fulle.
På plata finner vi:
"x1-x5", "Navigo" for fiolin og cello, "Broken Line" for strykekvartett, "Nicht" for stemme og ensemble, samt "Chase" for dobbel stryketrio.
Foruten Vertavo-kvartetten medvirker; Aida-Carmen Soanea (bratsj), Louise Hopkins (cello), Isa Gericke (sopran), Sveinung Bjelland (klaver), Tom Ottar Andreassen (fløyte), Hans Christian Bræin (klarinett) og Eirik Raude (slagverk). 

NILS HENRIK ASHEIM: "Broken Line", Aurora ACD 5044 (2007). Spilletid: 57:25 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar