mandag 12. mars 2007

Stemninger

Det er ikke helt ueffent å trekke likhetspunkter mellom den fransk mester Olivier Messiaen og vår egen Magnar Åm. Mye av tonespråket og stemningen i de to herrers musikk har felles trekk.
Sammenligningen faller heldig ut for Åm. Med et solid håndverk, samt spennende melodiske innfallsvinkler klarer den norske komponisten å fange lytteren i 70 minutter - uten problemer.
Mye av æren skal også sendes til platas eksekutør - Kåre Nordstoga - hvis spill er av det eminente slaget. Og Nordstoga bekrefter for all verden at han også behersker mer enn sin Bach.
Det er fire verk som er tatt med på denne platen. "Dagen viker og går bort" (1977) vil nok noen kjenne igjen. I orkesterform har denne tittelen "Studie over ein salmetone frå Luster", et verk som ble urframført av Bergen filharmoniske orkester i 1979.
"unio mystica" (1998) er skrevet til minne om Hildegard von Bingen (1098-1179). Verket er i tre improvisatoriske satser om mennesker rundt komponisten.
"5 paradoks" (1999) er inspirert av vers fra Bibelen og ble urframført av Magnar Mangersnes, mens "århundra samanfuga" fra 2002 er basert på en middelalderpreget melodi - et verk Kåre Nordstoga selv bar til dåpen.
Plata er uovertruffen på mange måter. Glimrende og fintfølende framført som den er på Oslo Domkirkes Ryde & Berg-orgel. 

MAGNAR ÅM: "Samanfuga"
orgel-verker spilt av Kåre Nordstoga,
Nordic Sound NOSCD 1965 (2006)
Spilletid: 70:10 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar