torsdag 22. mars 2007

Stort trombonespill

PK Svensen overbeviser på denne plata med forholdsvis nye norske trombonekonserter signert Wolfgang Plagge, Egil Hovland, Magne Amdahl og Torstein Aagaard-Nilsen.
"Jeg fant, jeg fant!" sier Askeladden og tar vare på alt det andre overser. Han er i besittelse av en kreativ intuisjon som overvinner alle negative krefter; han overgår det rasjonelle og oppnår sine målsettinger, som vanligvis består i Prinsessen og halve Kongeriket. Nettopp den Askeladd'ske intuisjonen har vært underliggende drivkraft når PK Svensen, en av landets fremste trombonister, gir til beste fire norske funn av noen verker for trombone og orkester."

Og plata holder vann, mye takket være eksekutørene PK Svensen og Malmö symfoniorkester, ledet av Terje Boye Hansen og Christoph König.
Men likevel glipper starten av plata, ikke på grunn av musikerne, men på grunn av et dels kjedelig verk som aldri fester seg skikkelig. Det hender at Wolfgang Plagge klinker til med spennende og smått vidunderlige verk - hans trombonekonsert er definitivt ikke av det kaliberet. Kjedelig orkestrering og solist-partier på tomgang får ta sin del av skylden for det.
Men 24 minutter ut i plata kommer det første høydepunktet. Egil Hovlands konsert fra 1972 utnytter trombonens klangrikdom fullt ut - og han setter på en mesterlig måte soloinstrumentet opp mot et spektralt orkester-relieff. Denne konserten er av det sjeldent gode slaget.
Svensen har også tatt med en liten "Elegi" av Magne Amdahl. Iørefallende og morsomt stykke, men kanskje litt for "yndig".
Platas desiderte mest spennende bit er Torstein Aaagaard-Nilsens "Fanfares and Fairytales" som ble urframført i 2005. Dette verket er fullt av innfall, spennende melodiske føringer og setter solisten på usedvanlig intrikate prøver. Med andre ord en dyktig framføring av et flott verk. 

MALMØ SYMFONIORKESTER / PK SVENSEN: "Concertos & Fairytales"
2L 35
Spilletid: 72 minutter 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar