fredag 15. desember 2006

Trio med kontraster

Det kan sies så mangt om nyinnspillinger av Beethovens klavertrioer - de lanseres vel nesten daglig på verdensbasis. Likevel bør man så absolutt spisse ører til Grieg Trios meget iørefallende tolkninger av den tyske mesterens trioer op.1/2 og op.70/1. For det er virkelig tolkninger i den absolutte verdensklasse man her får seg forelagt. Likevel er det innspillingen av Peter Maxwell Davies "A Voyage to Fair Isle" (2002) som på flere måter står som pilaren på denne plata.

Dels fordi den naturlig nok er plassert i midten, men like mye fordi det klanglig skaper en så monumental kontrast til Beethovens to verk.
Likeledes er det imponerende å høre hvor lekende lett trioens medlemmer nærmer seg de to komponistene. Like mye som det er den melodiske og gode linjen som gjennomsyrer Beethovens musikk - så er det følelser som Maxwell Davies i første rekke spiller på.
Og å lytte til denne spesielle samtidskomponistens musikk, er som å oppleve en naturdokumentarisk kortfilm bak øyelokkene.
Sir Peter Maxwell Davies – kort og godt Max – skrev sin eneste klavertrio spesielt for Grieg Trio, som her presenterer førstegangsinnspillingen av dette stemningsfulle verket med klare sitater av britisk tradisjonsmusikk vevet inn.
Grieg Trio består av; Vebjørn Anvik, piano - Sølve Sigerland, fiolin og Ellen Margrete Flesjø, cello. 


GRIEG TRIO: "Beethoven / Maxwell Davies"
Simax Classics PSC 1166 (2006)
Spilletid: 76:39
  • Lytt til smakebiter her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar