torsdag 1. mars 2007

Stig Valberg - Utøvende mening

Det er stor spennvidde i cellist Stig Valbergs debut-plate. Hans musikkvalg med musikk av Johann Sebastian Bach (1685-1750), Benjamin Britten(1913-1976) og Sofia Gubaidulina (1931), viser hvilken strålende musiker han er.
Platen innledes med en meget fin versjon av Bachs femte cellosuite, og Valberg får på en spennende måte frem den driv som befinner seg i Bachs musikk. Det blir aldri kjedelig å lytte til.
Brittens tredje suite (1971), som i likhet med hans to første suiter, er tilegnet og urframført av Mstislav Rostropovich. Og Valberg gjør på ingen måte skam på dette verket. Det er teknisk glimrende spilt, og det legges mye følelser inn i denne innspillingen. Kontrastene i verket blir derfor tydelige og suiten fremstår som en stor lytteropplevelse.
Gubaidulinas "In croce" fra 1979 er et verk smekk fullt av symboler. Hennes dypt religiøse overbevisning gjennomsyrer hele verket. Og kombinasjonen orgel/cello gjør lytteren nyskjerrig og fasinert. For det er en liten musikkskatt den russiske komponisten har skapt. Bjørn Andor Drage sitter på orgelkrakken i Bodø domkirke og de to musikerne henter frem stemningen i dette verket på en særdeles overbevisende måte. 

STIG VALBERG: "Dialogo"
Euridice EUCD35 (2006) 
Spilletid: 58:21 
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar