mandag 30. april 2012

Levende formidling

Einojuhani Rautavaara (1928-2016) er en av Finlands store samtidskomponister. På denne platen bidrar Truls Mørk på hans andre cellokonsert. En konsert med klanger som setter spor i lytteren.Truls Mørk kan mer enn sin Schumann - sin Saint-Saens og sin Bach. Rautavaaras konsert - som bærer navnet «Towards the Horizon» er tidvis vond å lytte til. Den er på en måte full av smerte - med tette akkorder, men også full av lyriske klanger - og konsertens utvikling er på mange måter en slags lengten mot det ukjente - mot horisonten.
Konserten er skrevet i 2009 og tilegnet Truls Mørk. Hans varme i formidlingen passer denne konserten usedvanlig godt. Musikken er smått genial i sin oppbygging og fargelegging - og Mørk gir liv til denne konserten på en utrolig fin måte. Konserten var for meg ukjent, men dette er en konsert lytteren virkelig kan blir fascinert av.
Ved siden av denne konserten, så får våre norske ører også kjennskap til orkesterverket «Modificata» fra 2003 - og ikke minst slagverkkonserten «Incantiations» fra 2008 med den smått utrolige perkusjonisten Colin Currie. En konsert som også er meget fascinerende lytting.
Denne platen er usedvanlig - både med tanke på musikernes formidling og komponistens skriverier.
Lån øret til denne!

EINOJUHANI RAUTAVAARA: Konserter og orkesterverk
Truls Mørk, cello - Colin  Currie, slagverk
Helsinki philharmonic orchestra - John Storgårds
Ondine Records ODE 1178-2 (2012)
Spilletid: 62.21

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar