søndag 29. mai 2011

Bred pensel og lekker klang

Den forholdsvis ukjente komponisten Hjalmar Borgstrøm er i vinden som aldri før. Lett å forstå egentlig, tatt i betraktning nordmenns interesse for de virkelig store verk - store linjer og de største operaer.
For det er i første rekke Richard Strauss og Richard Wagners musikk som har virket som det kompositoriske lokomotiv i Borgstrøms virke. Han hadde de største tanker og ideer om hva musikk kunne uttrykke, og på denne innspillingen får vi for første gang høre to av hans symfoniske dikt, samt den bredt anlagte fiolinkonserten.

Det symfoniske diktet «Jesus i Gethsemane» ble urfremført i Kristiania 1904, og spilt en rekke ganger, sist så sent som i 1960. I programteksten henter Borgstrøm direkte fra de fire evangelistene, og beskriver Jesu sjelekamp den siste natten før korsfestelsen.
«De Dødes Natt» fikk sin urfremføring i Berlin i 1905, men har aldri blitt fremført i Norge. I god grøsser-stil hensettes lytteren til kirkegården ved midnatt, der de døde stiger ut av sine graver for å danse. Døden selv henrykkes av dansen, og glemmer å kalle sine undersåtter tilbake før solen igjen stiger. Mange av sjelene slipper unna og stiger opp mot lyset i de evige høyder.
«Fiolinkonserten i G-dur» ble urfremført i 1914, men har nesten ikke vært spilt siden. Denne konsert fremstår som en melodiøs og virtuos konsert som faktisk fortjener en plass på repertoaret.
Solistene på innspillingen fremviser modne og våkne instrumentalister som vi helt sikkert vil høre ofte både på plate og i konsertsalen. En stor del av æren for et meget godt resultat må tillegges prosjektets dirigent, Terje Boye-Hansen, en av de virkelige nestorene blant norske dirigenter.
Blomster går også østover til NorrlandOperaens symfoniorkester som spiller eksepsjonelt godt. Og her kan vi spesielt trekke frem strykernes varme, samt orkesterets velproposjonerte klang i de sterke og brede partiene i Borgstrøms musikk.
Et stort pluss med utgivelsen er også en meget informativ tekstbok. 

Hjalmar Borgstrøm (1864-1925)

  • Norsk komponist og musikkjournalist
  • Inspirasjonskilder: Ludwig van Beethoven, Richard Wagner og Richard Strauss
  • De to symfoniske diktene «Tanken» og «Hamlet» er mest kjent
HJALMAR BORGSTRØM: Fiolinkonsert og to symfoniske dikt
NorrlandsOperaens symfoniorkester - Terje Boye Hansen, dirigent · Jonas Båtstrand, fiolin · Nils Anders Mortensen, klaver
SIMAX CLASSICS (2010) - PSC1311, Genre: Kunstmusikk, Spilletid: 66:44 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar