torsdag 31. mai 2012

For fiolin og gitar

Her er det en ny plate med samtidsmusikk skrevet for duoen Lars Erik ter Jung på fiolin og Thomas Kjekstad på gitar.
Denne gangen er det komponistene Ørjan Matre, Jon Øivind Ness, Henrik Hellstenius, Magnar Åm og Tanja Orning som er bidragsytere.
Og komponistene er anerkjente og leverer et godt håndverk, med meget gode framførelser.

Magnar Åm; «Jeg kan ikke love at musikken beskriver noe...» - og takk for det egentlig. For å lete etter en mening på denne platen, bortsett fra å bli forholdsvis imponert over de to utøverne, bringer ikke så alt for mye spenning inn i den timeslange produksjonen.
Musikken er fri, støyen er fri, konstruksjonene er fri, selv om man på enkelte spor drar kjensel på velbrukte formler innen kunstmusikken - om man lytter og studerer lenge nok vel å merke.
Men det er enkelt å argumentere FOR denne plata. Det er et viktig arbeid de to musikerne gjør ved å bestille ny musikk for en ikke alt for vanlig besetning - og man får tross alt en spennende musikkopplevelse ved å lytte til to musikere som vet å håndtere sine instrumenter.
Og blant verkene på denne plata er det Ørjan Matres «Crossing Patterns» og Magnar Åms «hugse» som skiller seg spesielt positivt ut. Matres stykker består av fem miniatyrer der musikken er gjentagende og symmetrisk, men som brekkes opp til mindre enheter. Satsene er korte og når man så drar kjensel på elementene i verket (som på en måte repeterer), blir det interessant lytting.
Magnar Åm er for undertegnede en viktig komponist her på steinrøysa. «hugse» er, som han skriver et verk der komponisten prøver å finne ut mer om det å være. Slikt sett fungerer dette verket med alle sine små sammensatte deler - nesten som et musikalsk collage. Her kan lytteren med hell bruke fantasien. 

På plata:
Ørjan Matre: «Crossing Patterns» (2009)
Ørjan Matre: «Chaconne» (2010)
Jon Øivind Ness: «Slow Dive» (2007)
Henrik Hellstenius: «The Argonaut» (2010)
Magnar Åm: «hugse» (2005)
Tanja Orning: «Swen» (2011) 

LARS-ERIK TER JUNG & THOMAS KJEKSTAD: «CROSSING PATTERNS»
FABRA (2011) FBRCD-09
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 59:04 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar