mandag 3. mai 2010

Inspired by Bach

Det er en forholdsvis ung mann som imponerer på orgelkrakken i Bragernes kirke. Anders Eidsten Dahl (33) tar for første gang Fartein Valens to orgelverk til cd'en.
Fartein Valen er ikke mest kjent for sin kirkemusikk. Men de to orgelverken han skrev har merkbare kvaliteter og var, som de meste av det Valen skrev, langt forut for sin tid her på berget. I dag fremstår Pastoralen og Preludium og fuge (skrevet i 1939) som et vitnesbyrd om en komponist som også tok sin musikalske overbevisning inn i kirkemusikken.

Et enda tidligere norsk verk har også Dahl tatt med på denne platen. Arne Eggens klangfulle og fargerike «Ciaconna i g-moll» fra 1917 er for undertegnede platas store høydepunkt. Her viser organisten seg fra en virtuos side og høytalerne får virkelig lov til å fylle stua med vellyd.
Johann Sebastian Bach (1685-1750) er selvsagt med. Og her har Dahl funnet frem til et inntil nylig ukjent verk. «Wo Gott der Herr nicht bei uns hält» er en koralfantasi datert tidlig på 1700-tallet, noe som bidrar til å kaste litt mer lys over den unge Bachs komponistgjerning. Verket er ikke noen sensasjon i seg selv, men absolutt hørbart.
Plata inneholder også to samlinger av Robert Schumann. «Skizzen für den Pedalflügel» op.58 og «Studien für den Pedalflügel» op.56 er mer for en parantes å regne. Ikke direkte spennende musikk, all den tid disse er skrevet for et instrument som ikke lenger er i bruk. Likevel er det artig å lytte til musikk for et instrument som Schumann selv trodde ville «overta» klaverets rolle.
«Inspired by Bach» er en plate med sine høydepunkter, og er vel verd å låne øre til. 

ANDERS EIDSTEN DAHL: «Orgelverk av Schumann, Eggen, Valen og Bach»
LAWO 1007 (2009)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar