tirsdag 22. mai 2012

Musikalske stemninger

Helhetsinntrykket er av det meget gode slaget på denne innspillingen med noe kjent og noe noe ukjent musikk signert en av våre fineste komponister fra det forrige århundre.
Det er den anerkjente fiolinisten Birgitte Stærnes som har funnet en rekke av Johan Halvorsens verk som hittil ikke er blitt utgitt i CD-format eller innspilt i moderne tid. Musikken er - i likhet med framførelsen - av høy kvalitet, og bør vekke oppmerksomhet.
Platen innledes med fire mindre stykker, der «Air Norvegien» troner i en fiolinprakt som musikken virkelig fortjener. Det er nesten litt trolsk over denne tolkningen som virkelig gjør framførelsen troverdig.
To samlinger «Liten dansesuite» op.22 og «Fem miniatyrer» op.29 er briljant framført. De små karakteristiske stykkene blir presentert på en delikat og leken måte.
Likevel var den største interessen for platen knyttet til en sats fra Halvorsens tapte strykekvartett i e-moll, rekonstruert av Birgitte Stærnes. Og med bakgrunn av det klingende resultat er det trist at vår musikkarv ikke inkluderer denne kvartetten.
Platen er spekket med stemninger og vel verd en lytt er også «Sarabande con variazioni».
På platen har Stærnes Vertavos glitrende første-fiolinist Berit Cardassamt Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, cello - Povilas Syrrist-Gelgota, brats og Yi Yang, fiolin - og sist men ikke minst pianisten Helge Kjekshus.
Halvorsens musikk tilhører «en gullalder» i norsk musikkhistorie på linje med Grieg, Svendsen og Sinding. Derfor sendes en stor takk til Stærnes for denne innspillingen.
På plata finner du:
«Crepuscule»*
«Elegie»
«Air Norvegien»
«Sarabande con cariazioni»
«Kleine Tanzsuite» op.22
«Konsertcaprice over norske melodier»
«Danse Visionaire»*
«Fünf minituren» op.29*
«Andante con moto»*
* Første gang på CD 

Johan August Halvorsen (1864 - 1935)

  • Norsk komponist, dirigent og musiker. Han er særlig kjent for sitt virke som teaterkomponist
  • Musikkstudier i Stockholm og Leipzig
  • Dirigent for Harmoniens orkester fra 1893
  • Kapellmester for Nationalthesteret i Oslo fra 1899-1929
BIRGITTE STÆRNES & HELGE KJEKSHUS: «Johan Halvorsen chamber music»
MTG Classy (2012) - MTG20177
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 68:41
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar