torsdag 10. mai 2012

Postpunk for orkester

Med titler som «Gal skyggelue tuter i vei», «Våt Spekksuppe« og «Vindgufs», avslører komponist Jon Øivind Ness en snodig form for musikalsk humor - og alvor.
«Gal skyggelue tuter i vei», en fiolinkonsert - forøvrig strålende spilt av Peter Herresthal - er ytterst politisk, og henviser til president George W. Bush og hvordan han fremsto i starten og okkupasjonen av Irak. Ytterst programmatisk med andre ord. Og Ness treffer. En usikker og vaklende solist rives mellom intrikate rytmiske bevegelser og klanglige utbrudd som på mange måter kan assosieres med en president med minimal oversikt over tingenes utvikling. Humoren er der - og ikke minst alvoret.
«Våt spekksuppe» - en cellokonsert, henviser til den engelske popduoen Goodley & Creme (10CC for de som er inne i den verdenen). Selvsagt er det så og si umulig å finne musikalske referanser til denne popgruppa, men det er remiksen som visst nok står sentralt. Verket er fullt av bruddstykker - så slikt sett kan noe av verket forklares på denne måten. Likevel er det samspillet mellom solist (Øystein Birkeland) og orkester som fasinerer. Hvordan man klarer å skape en helhet ut av denne fragmenterte stilen. Godt spilt og meget humoristisk.
«Vindgufs» for bratsj og kontrabass, godt fremført av Cathrine Bullock, bratsj og Dan Styffe, kontrabass - er mer melodisk enn de tre orkesterverkene som er presentert på plata. Selv om dette er et «enklere» verk å tilnærme seg, sniker det seg en smule kjedsommelighet inn etter hvert som minuttene tikker.
Tittelverket «Low Jive» for orkester, er basert på dansen Jive. Selv om den i store deler av verket er vanskelig å få «øre» på, er miksen av rytmikk og små melodiske brudd, samt den tidvise mangelen på det samme, en artig men likefullt en bisarr opplevelse. Inspirasjonen er hentet fra kultbandet Siouxie and the Banshees, og de mørke klangene i musikken ligger der som en utfordring for hjernen.
Med denne plata viser Oslo-filharmonien nok en gang seg som et solid og spillende samtidsorkester. Rolf Gupta leder orkesteret i fiolin- og cellokonserten, mens Peter Szilvay styrer taktstokken i «Low Jive».
Plata er innspilt i SACD/Hybrid 5.1 Surround & Stereo. 

OSLO FILHARMONISKE ORKESTER: «Low Jive»
SIMAX CLASSICS (2009) PSC1278
Genre: Klassisk

Spilletid: 57:32 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar