onsdag 12. mai 2010

Trillende ørefryd

I Fridtjof Nansens hjem Polhøgda foregikk det mer enn planlegging av polferder og vitenskapelige undersøkelser. Sopranen Isa Katharina Gericke og pianisten Christian Ihle Hadland gjenskaper på denne platen noe av repertoaret til den ledende norske sangerinne ved forrige århundreskifte – Eva Sars Nansen .

Og hvilket resultat dette er blitt. Dette er enkelt sagt en nydelig opplevelse, av en sangerinne som har en stor fremtid foran seg. På denne platen, med musikk av Agathe Backer Grøndahl (1847-1907) , Halfdan Kjerulf (1815-1868) og Rikard Nordraak (1842-1866) , triller den ene vokale lekkerheten etter den andre ut av høytalerne.
Gerickes evne til formidling, samt hennes utrolig tydelige diksjon, gjør selve lytteropplevelsen enkel. Man behøver overhodet ikke anstrenge seg for å høre teksten. At hun også er så godt samstemt med pianist Christian Ihle Hadland, gjør tolkningene til de 28 små og vakre perlene til en sann fryd.
Dette er en plate som bør befinne seg i alle hjem med øre for sangkunsten. Den inneholder blant annet; Kjerulfs «Fem sange af Bjørnstjerne Bjørnson» op.14 og «Fem blomstervignetter» op.23 av Backer Grøndahl.
Sentralt i Nansens repertoar var sangene som er med på denne utgivelsen, bl.a til tekster av hennes onkel J.S. Welhaven og familievennen Bjørnstjerne Bjørnson. Til den såkalte Lysakerkretsen, som glødet for et selvstendig Norge og en ny standard for norsk kunst, hørte også Hulda og Arne Garborg, selve frontfigurene for norsk språk og folketradisjon. 

ISA KATHARINA GERICKE & CHRISTIAN IHLE HADLAND: «Til Eva»
SIMAX CLASSICS (2009), PSC1238
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 1:05:16

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar