tirsdag 26. juni 2012

Det er ungt...det er friskt

Fremtiden ser lys ut - om man legger denne platen til grunn - i alle fall på det musikalske plan.
Her presenterer ni gryende toppfiolinister ni verk for solo fiolin - musikk som er både spennende og utfordrende. Noen ganger kan man jo undre seg over hva komponister mener med sine skriverier. Men dette knippet av komponister har virkelig levert miniatyrer som tilfredstiller de fleste kriterier på nyskapende og spennende musikk. At musikken trigger nyskjerrigheten til lytteren er ingen selvfølge - men tonene som klinger ut av høytalerne fra denne produksjonen får en til å undres og forundres såpass mye at blaing i cd-boka underveis blir en liten ekstra fornøyelse.

Det første man blir slått av fra samtlige instrumentalister, er en modenhet som de fremviser i sine tolkninger. Det er rett og slett imponerende å høre den varme og teknikk som musikerne presenterer via sine instrumenter.
På denne utgivelsen er det pur unge instrumentalister vi snakker om - alle er født mellom 1990 og 1996, og de står frem i nyskrevne norske solostykker av fremtredende norske komponister med en selvfølgelighet som virkelig varmer.
Musikken som presenteres er også av det gode og lyttervennlige slaget. Alle verkene har til dels meget betegnende titler, noe som gjøre tilegnelsen for lytteren forholdsvis enkel. Når plateselskapet også serverer et cd-hefte som går mer enn grundig til verks - så er man sikret en trivelig og opplysende opplevelse.
Samarbeidet med Norsk Komponistforening gjorde prosjektet til en stor suksess, og da Menhuin-konkurransen avholdt i Oslo i 2010 var flere av de nye stykkene obligatoriske for alle deltakere. Utøverne på platen har vokst frem i sterke lokale kulturskolearbeid på steder rundt om i landet, deriblant Alta, Nordfjordeid, Trondheim, Oslo og Bergen. Hver sommer siden 1993 har unge musikere, med glede av å spille i orkester og ønske om å lære mer, samlet seg i Nord-Aurdal til én ukes Sommersymfoni, med Alf Richard Kraggerud som kunstnerisk leder og drivkraft.
På plata:
Glenn Erik Haugland: «If I am not for myself, who will be?» - Guro Kleven Hagen
Synne Skouen: «give @lice different entries» - Christopher Tun Andersen
Marcus Paus: «The Ladies on the bridge» - Sonoko Miriam Shimano
Ståle Kleiberg: «Aske» - Victoria Putterman
Ketil Hvoslef: «Violin solo II» - Sara Chen
Gisle Kverndokk: «Through the looking-glass» - Miriam Helms Ålien
Jan Erik Mikalsen: «Pieces for violin» - Melinda Csenki
Dagfinn Koch: «Carvings» - Madelene Berg
Olav Anton Thommessen: «Kyss på stranden i måneskinn» - Ann Hou Sæter

 «NINE SOLOS FOR NINE VIOLINISTS»
AURORA (2012) - ACD5067
Genre: Samtidsmusikk - Spilletid: 1:14:09

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar