mandag 13. juni 2005

En Wagnersk nordmann

Det er to majestetiske verk av Christian Sinding (1856-1941) som Nord-tysk radios filharmoniske orkester har spilt inn. Sindings to siste symfonier er skrevet med 17 års mellomrom og faktum er at den fjerde symfonien, som bærer tittelen «Vinter og vaar» er det eneste program-verket Sinding skrev.
Det nord-tyske orkesteret er av meget godt merke, med nydelig strykeklang og dyktige blåsere. Innspillingens dirigent, David Porcelijn, makter å bruke orkesterets homogene klang til å forme sindings to symfonier.
Denne musikken er «nesten» bevisst glemt av vår samtid, men her er det er en fryd å høre hvilken stor orkestrator Sinding var. Hans store forbilde var Richard Wagner og på en måte kan man si at Wagners ånd svever over denne musikken, mye takket være orkesterets utmerkede musisering.
Selvsagt kan man kritisere og ta avstand fra Sindings hang til nazismen på 30-tallet, men denne komponisten har uten tvil betydd mye for norsk musikkliv - ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt, og det er prisverdig at NDR radiophilharmonie nå har spilt inn disse verkene.
Symfoni nr. 3 i F-dur op.121 er skrevet i 1919, mens den fjerde symfonien med opustallet 129 ble påbegynt i 1921, men urframført i Bergen i 1936. 

CHRISTIAN SINDING: «Symfoni nr.3 & 4» CPO Records 999 596-2 (2004). Spilletid: 76.31 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar