tirsdag 19. juni 2012

Stjernemusiker i bane

Kombinasjonen cello og korps er sjelden - og derfor spennende i seg selv. Og møtet mellom den enslige strykeren og et fullsatt blåseorkester skaper spenninger og overraskelser.

Nå er det i første rekke en småvill cellokonsert signert Friedrich Gulda som fanger oppmerksomheten. Denne konserten er så til de grader sjangeroverskridende at lytteren gang på gang krøllerer ørene. Platas solist, Ernst Simon Glaser har skrudd på alle brytere på denne konserten og klarer virkelig å lage en spennende konsert ut av et konsept der noe er tuftet på det komersielt sangbare og noe på den elegante melodi. For nyskapende kan man neppe kalle verket, selv om kom"pop"nisten inkluderer både trommesett og el-bass.
Personlig er det cellokonserten til Ibert og Thommessens fantastiske «The Phantom of light» som blir platas aller største beholdning. Her møter fransk eleganse Thommessens egenartetede klangverden i en strålende «date».
Plata åpner med «Zvezdochka in Orbit» av den suksessrike Jon Øivind Ness. Dette er musikk som er programmatisk og blir på mange måter forutsigbar, uten at det rokker ved komposisjonens sterke kvalitet.
Solist og blåsere fra forsvaret i Bergen under ledelse av Peter Szilvay har med hell skapt en plate som yter besetningen full rettferdighet. Plata er variert og viser til fulle at cello og blåsere funker som bare det.
Og platas tittel henviser til en liten stjerne i bane - et godt bilde!
---
Jaques Ibert: «Concerto for cello and 10 wind instruments»
Jon Øivind Ness: «Zvezdochka in Orbit»
Friederich Gulda: «Cello concerto»
Olav Anton Thommessen: «The Phantom of light - a miniture concerto for cello and woodwind quintets»

Norwegian Navy Band Bergen/E.S.Glaser: «Zvezdochka in Orbit»
Aurora ACD 5063 (2012)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar