onsdag 1. august 2012

Nok en flott Tellefsen-plate

Det er ikke ofte vi har to nyere innspillinger av de samme verkene som kan sammenlignes her på berget - men bare ett år etter at Einar Steen-Nøkleberg lanserte sin 4-cd sterke Thomas Tellefsens-samling - så kommer Jørgen Larsen ut med noen av de samme verkene.

Den virkelig store forskjellen er at denne nye innspillingen kun er på Blue-ray-formatet, mens Steen-Nøklebergs interpretasjoner er på «det gamle» cd-formatet.
Klanglig er det en forskjell på blue-ray og cd. Det er mer dybde i blue-ray platen med Jørgen Larsen. Så foretrekker man klang blir det denne platen som stikker av med første-plassen.
Men så dukker det subjektive opp. Personlig har jeg større sans for nyansene som ringreven og virtuosen Einar Steen-Nøkleberg presenterer i sine tolkninger - men likevel må det poengteres at det er to strålende innspillinger man har fått servert i løpet av kort tid.
Uansett er det litt luksus at denne komponisten får portrettert sine samtlige klaververk av to så dyktige musikere - nesten samtidig.
Thomas Dyke Acland Tellefsens (1823–1874) historie er spesiell i 1800-tallets norske musikkultur. I sin levetid ble han internasjonalt kjent både som komponist, klavervirtuos og pedagog, og han opplevde å få et nært forhold til Chopin, både som elev og venn. Tilknytningen til Chopin gjenspeiles på flere måter i Tellefsens musikk, både gjennom valg av stil og genre, og ved at flertallet av verkene er for klaver solo.
Jørgen Larsen ble født i 1958, og etter seier i Ungdommens Pianomester i 1973 debuterte han i Trondheim i 1975. Etter studier med Eva Knardahl debuterte han i Universitetets Aula (Oslo) i 1979, før han i 1980 ble ansatt som akkompagnatør ved daværende Trøndelag Musikkonservatorium. Jørgen Larsen er fast medlem av Trondheim Sinfonietta, Trondheim Trio og Trondheim Kvartett og dessuten orkesterpianist i Trondheim Symfoniorkester.

THOMAS D.A. TELLEFSEN: «COMPLETE PIANO WORKS»
2L (2012) - 2L-080
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 198:10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar