mandag 28. november 2011

En fantastisk Bach-cd

Igjen er det mulig å storkose seg med en av verdens fremste organister. Denne gangen har Kåre Nordstoga gitt seg i kast med Bachs berømte samling «Clavierübung III».
Mange kjenner nok «Preludium og fuge i Ess» dur som et av Bachs mest monumentale orgelverker, som blant annet benyttes som bryllupsmusikk. Mindre kjent er det kanskje at Bach selv utga preludiet og fugen i 1731 som henholdsvis første og siste sats i en til sammen 27 satser lang samling under navnet Clavierübung III.

De fleste av satsene er kunstferdige koralbearbeidelser ordnet med forbilde av messens ulike ledd, derfor går samlingen også under navnet Bachs "orgelmesse".
Og Kåre Nordstoga setter lytteren rett inn i den riktige stemningen fra første tone. Det mektige bruset fra Ess-dur preludiet treffer trommehinnene slik det skal - og innleder snaue to timer med velklang - takket være organist, orgel og komponist.
Nordstoga spiller på et barokk-orgel og gjengivelsen er sikkert ikke så langt unna det ideale som Johann Sebastian Bach hadde for denne musikken.
Dette er stor kunst - intet mindre!
---
Innspillingen er gjort på et orgel av den legendariske orgelbyggeren Arp Scnitger. Orgelet i Zwolle, Nederland, bygd i 1721, var det siste han bygde.

BACH: «Clavierübung III», Lawo 1012 (2010) - Spilletid: 104.14 (2CD)
Genre: Kunstmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar