søndag 12. november 2006

Mesterens nye klær

Glem Nigel Kennedy's banebrytende innspilling fra noen år tilbake. Terje Tønnesens og Det Norske kammerorkesters versjon går uttapå skjorta til den berømte britens tolkning.
Live elektronikk, akustiske lydinnspillinger, mobiltelefoner, regnvær, vind og tutende bilhorn er bare noen av de mange indgridienser som de norske stjerneartistene benytter for å formidle Antonio Vivaldis fire verdensberømte fiolinkonserter i en 2000-tappning.

Det bærende element er selvsagt Vivaldis musikk, som her er underlagt en betydelig sminkejobb. Elementer fra ny-musikk-tenking er åpenbar - likedan bruken av instrumenter Vivaldi aldri fikk oppleve. Eller hva sies om bruk av nyckelharpa og sekkepipe, samt en dose brutalt slagverk pent flettet inn i klanger som i utgangspunktet er skapt av den italienske mesteren?
Solist og orkester har skapt en rå versjon av dette verket - all " riktig" staffasje "á la barokk" er skrelt vekk og tilbake står et helt nytt verk - i Vivaldis ånd vel og merke.
At orkester og solist spiller drivende godt er også verd å ta med seg.
DNK's "årstider" skiller seg ut fordi den blir tolket på en annen måte enn på starten av 1700-tallet - og det er blitt en befiende opplevelse.
Innspillingen er gjort "live" i Uranienborg kirke, og det gjør ikke produksjonen mindre imponerende!
Advarsel: Er du av den konservative sigar- og rødvinsnytende typen, som elsker dette verket i sin opprinnelige form, vil du sannsynligvis forårsake en liten katastrofe i ditt nærområde i det øyeblikket cd'en begynner å snurre.

IDÉ: Vivaldi
SKREDDER: Terje Tønnesen
FABRIKK: Det Norske Kammerorkester
"De fire årstider"
Simax Classics PSC1247 (2005)
Spilletid: 53:46

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar