fredag 10. desember 2010

Strålende nyhet fra «gamle dager»

All ære av Oslo-filharmonien anno 2009. Men her kommer en innspilling fra 2001 som virkelig rensker hjernen for alle utenommusikalske tanker. For OFO og Mariss Jansons anno 2001 gir en ekstatisk opplevelse.

Man kan bare finne frem ordboka - og fylle på med superlativer. Selv utgåtte klisjeer kan man hive innpå - bare for å være på den sikre siden.
Om OFO/Jansons forrige Mahler-innspillingen, med Symfoni nr.1 og 9 var usedvanlig bra, så er denne tolkningen av Mahlers syvende helt utenom det vanlige.
Det sitter spikret med en gang. Jansons og hans «elskede orkester» eier all oppmerksomhet fra første tone. Igjen blir man slått av at en framførelse kan «ta» lytteren og holde oppmerksomheten i et jerngrep i drøye 80 minutter. Dette har Jansons og Oslo-filharmonien klart tidligere - og de klarer det igjen.
Strykerne opptrer med de mykeste og vareste følelser, før de i neste øyeblikk formelig skriker til lytteren. Her er virkelig skjønnhet og aggresivitet balansert med stor innsikt.
Norges nasjonalorkester er kanskje mest «berømt» for sine blåsere. Ikke uten grunn - for den briljans og det trøkk de fremviser - er imponerende.
Mahler, OFO og Mariss Jansons var - er - og vil for alltid være noe spesielt.

OSLO PHILHARMONIC ORCHESTRA & MARISS JANSONS: Gustav Mahler - Symfoni nr.7
SIMAX CLASSICS (2009) - PSC1271
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar