torsdag 10. januar 2013

Accordeonistisk dybde og pasjon

Det er en liten genistrek at Frode Haltli nå presenterer Arne Nordheims komplette stykker for akkordeon for aller første gang. Ikke bare blir dette en hyllest til vår tids største norske samtidskomponist, men Nordheim var en av dem som revolusjonerte vårt syn på hva et trekkspill kan være. Haltli har også et bein i flere musikalske leiere, og deler musikalske tanker som Arne Nordheim ganske sikkert hadde. Tanken om sjangeroverskridende verk er sentral både hos utøver og komponist.

Man blir smått nostalgisk når de vare klangene fra «Spur» smyger seg ut av høytalerene og tankene går tilbake til plata hvor Mogens Ellegaard trakterer soloinstrumentet i den første innspillingen av dette verket, der Per Dreier dirigerer Royal Philharmonic orchestra. Og smilet blir bredere og bredere ettersom musikken fyller rommet og man får bekreftet at Frode Haltli - sammen med Kringkastingsorkesteret og Christian Eggen - tåler sammenligningen med datidens store accordeonist og ett av verdens ledende orkestere. Faktisk så vil jeg påstå at musikken er mer levende nå - den har på mange måter fått lov til å modne - noe som gjør opplevelsen svært så lyttervennlig. Musikken er undersøkende og leken - og Nordheim klarer virkelig å integrere soloinstrumentet i orkesterklangen.

Les mer om «Spur» her!
Att musikk for dette instrumentet kan klinge utrolig rått er «Signals» et bevis på. Her er slagverk og elektrisk gitar med i et lydbilde - som betegnende nok slynges ut som lydsignaler der også komponisgten virkelig har tenkt utenfor den "klassiske" båsen.
Nordheims stykker har en selvfølgelig plass som internasjonale standardverk for akkordeon. Likevel er det første gang de er samlet. Når de så attpåtil tolkes av en kunstner med Haltlis naturlige tilstedeværelse, tekniske spissfindighet og sensitivitet, hører man virkelig hvilken dybde og pasjon Nordheims musikk rommer. For dette er Haltlis store album, godt assistert av et stort knippe klitrende musikere. 

På plata:
«Spur» (1975)
«Signals» (1968)
«Dinosaurus» (1971)
«Flashing» (1986) 

Medvirkende:
Kringkastingsorkesteret, dirigert av Christian Eggen
Raoul Björkenheim, elektrisk gitar
Hans-Kristian Kjos Sørensen, perkusjon

FRODE HALTLI: ARNE NORDHEIM - COMPLETE ACCORDION WORKS
SIMAX CLASSICS (2012) - PSC1328
Genre: Samtidsmusikk - Spilletid: 57:32

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar