torsdag 3. januar 2013

Dynamisk Gershwin-plate

Plateaktive vestlendinger har igjen med seg den britiske pianisten Freddy Kempf. Denne gangen på en plate som helt og holden er viet musikk av George Gershwin (1898-1937). Resultatet er både dynamisk og imponerende.Platen innledes med den eneste definerte klaverkonserten av Gershwin. Den er skrevet i 1925 på oppdrag fra dirigenten Walter Damrosch. Konserten skiller seg godt ut fra Gershwins andre verk for klaver og orkester, da den beveger seg i alle fall et lite stykke unna jazz-sjangeren. Likevel må man bare si at trompetspillet til Martin Winter i andre sats på denne platen er eksepsjonelt lidenskapelig.
Selv om «Rhapsody in blue» er spilt inn «en million ganger», så har jeg ikke opplevd en så drivende god innspilling som denne tidligere. Versjonen som fremføres er signert Ferde Grofé, og dirigent Andrew Litton og solist Kempf er dristige i sine tempivalg. Men med et særdeles opplagt bergens-orkester, sitter man nesten igjen med bakoversveis etter gjennomlyttingen. Den er rett og slett superb! Her må også sendes en stor blomst til klarinettisten Håkon Nilsen, som briljerer flere steder i rapsodien.
Platens tredje innslag er den litt mindre spilte «Second Rhapsody» fra 1931. Likevel er opplevelsen av denne rapsodien utrolig god, med distinkt og godt spill, i tidvis utrolig krevende partier - både for solist og orkester.
Til slutt hører vi «Variasjoner over I Got Rythm» for klaver og orkester. Detter er et flott lite verk, som gir plata en strålende coda.
Det er bare å bøye seg i støvet!

GEORGE GERSHWIN: Musikk for klaver og orkester
Freddy Kempf (klaver), Bergen filharmoniske orkester, Andrew Litton (dirigent)
BIS-SACD-1940 (2012)
Spilletid: 73.56

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar