torsdag 21. februar 2013

Formidlingskraft

Denne innspillingen må være en av årets råeste cd-utgivelser med norske utøvere. På denne platen er det Det Norske Solistkor som er i sentrum. Og man blir slått av korets klang - og ikke minst sangernes klokkeklare innsatser, diksjon og tydelige frasering.

Og det hele innledes med sopranen Berit Norbakken Solset - som er hjemmehørende i koret. Hennes stemme passer perfekt i Fartein Valens vare «Ave Maria» op.4. Her er hun godt ledsaget av Kringkastingsorkesteret.
Det vokale omfanget økes til 12 stemmer i Messiaens «Cinq rechants» fra 1948. Her er det fasinerende å lytte til enkeltstemmenes klang og hvor dyktig sangerne er til å integrere sine stemmer inn i en klanglig helhet. Her utøves perfeksjonisme som nok savner sidestykke her til lands.
Så kommer en rekke småstykker signert Anton Webern, Fartein Valen og Alban Berg. Her får vi oppleve koret som en enhet som har en formidlingskraft litt utenom det vanlige. For når man hører nesten hver eneste stemme i et stort kor og alt er «i orden», blir inntrykket bunnsolid. På noen av disse verkene bidrar ogsså musikere fra Oslo Sinfonetta.
For undertegnede er det Valens «Der 121. psalm» som blir det aller største høydepunktet fra denne produksjonen. Kringkastingsorkesteret, Berit Norbakken Solset og solistkoret fargelegger dette lyriske verket så kaskader av musikalsk lys kastes ut av høytalerne.
Det musikalske uttrykket tas helt ned i det nydelige «O Sacrum convivium», der koret virkelig får briljere.
En stor blomst går til dirigenten Grete Pedersen som syr sammen dette prosjektet på fremragende måte.
Solistkorets cd ”Refractions” er den fjerde innspillingen for BIS Records, og den tolvte utgivelsen under Grete Pedersens ledelse. Musikk av Fartein Valen står i sentrum, sammen med noen av hans samtidige; Alban Berg, Anton Webern og Olivier Messiaen.
Musikken ledsages av et særdeles innholdsrikt cd-hefte, som også inneholder sangtekster.
På platen:
Fartein Valen: «Ave Maria» op.4, «Hvad est du dog skiøn» op.12, «Kom regn fra det høie» op.25, «Der 121. psalm»
Olivier Messiaen: «Cinq rechants», «O sacrum convivium»
Anton Webern: «Entflieht auf Leichten Kähnen» op.2, «Zwei Lieder» op.19
Alban Berg: «Die Nachtigall»

DET NORSKE SOLISTKOR: «Refractions»
Musikk av Valen, Berg, Messiaen og Webern.
BIS-1970 SACD (2013)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar