tirsdag 19. februar 2013

Innholdsrike miniatyrer

Tre ganger etter hverandre måtte jeg la Harald Sæveruds «Rondo Amoroso» snurre i cd-spilleren før jeg bestemte meg for å like denne versjonen Håvard Gimse serverer. Den er spekket med musikalsk liv - noe som i første gang «kolliderte litt» med min forutinntatte romantiske holdning til dette verket. Men Gimse har sine musikalske tildragelser i behold når det gjelder dette berømte verket. Det er nemlig både interessant og morsomt å lytte til.

Men det hele innledes med «Arvesylv« av Geirr Tveitt - et inderlige klaververk fra denne særnorske komponisten. Her er den enkelt sagt nydelig spilt - full av følelser og farger. Stykket har store likhetstrekk med «Velkomne med Æra», men kun de to første taktene er identiske.
Gimse har også plukket en del fra en annen ruvende norsk komponists mange opus for klaver. Harald Sæveruds småstykker er valgt ut med nennsom hånd og som bidrag til denne plata fungerer det godt - da disse så definitiv inngår i nasjonen musikalske arv. Ved siden av «Rondo Amoroso» er det «Kjempeviseslåtten» som virkelig tar tak i lytteren.
Likevel er platas hovedverk Kjell Mørk Karlsens «Fra folketone til tolvtone - 24 minipreludier for piano» op.133. Her viser virkelig komponisten sin evne til å formidle små musikalske snutter inn i en større enhet. For preludiene henger fint sammen - og Gimse er igjen en perfekt servitør. Plata er rett og slett en fryd å låne øre til.
Dette er en førstegangs innspilling av både Tveitts «Arvesylv» og «Morild» samt de 24 minipreludiene av Kjell Mørk Karlsen. «Morild» av Tveitt er rekonstruert på bakgrunn av et opptak der Geirr Tveitt selv trakterer pianoet. Noter til stykket har så langt ikke blitt funnet.
Innspillingene er gjort i 2005, 2009 og 2012 i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole i Oslo.

HÅVARD GIMSE: «ARVESYLV»
FABRA (2012) FBRCD-10
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 51:06

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar