tirsdag 12. mars 2013

Hørevennlig klavermusikk


Man skal ikke påberope seg å finne opp kruttet om man gir ut en cd med pianomusikk av Chopin og Liszt. For koblingen på cd mellom de to store pianistene og komponistene er yndet. Komponistene ble født omtrent samtidig og var begge glitrende konsertpianister - og de traff hverandre i Paris i 1833 og utviklet et vennskap. Det er heller ikke tvil om at Chopin var med på å forme Liszts lyriske og poetiske sider.

Når det er sagt er det godt å konkludere med at denne platen er verd å låne øre til. Vi blir presentert for et lite dypdykk i mazurkaer og valser av Chopin, samt en velklingende og dynamisk versjon av hans «Andante Spianato & Grande Poloniase Brilliante» op.22. Og det hele avsluttes med «Ungarsk rapsodi nr.2» av Franz Liszt.
Og det er Chopins musikk som best kler Mantchevas spill på denne innspillingen. Chopin tolkes bent ut vakkert - med gode tempi, fin teknikk og et godt overskudd. Når det gjelder rapsodien til Liszt kunne jeg tenkt meg enda mer lek, lidenskap og villskap i framførelsen, som ellers føyer seg pent inn i denne platens gode helhetsinntrykk.
Iskra Mantcheva har hatt konserter i Norge, Sverige, Tyskland, Italia, Bulgaria, Østerrike og USA. Hun har også undervist over en lengre periode ved musikkhøyskolen i Sofia. Hun er i dag klaverpedagog i Oslo.

ISKRA MANTCHEVA: CHOPIN & LISZT
IMART CLASSICS (2012) - IMART 10060
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 60:54

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar