mandag 15. juli 2013

Kammermusikk med spenn

Ludvig van Beethoven (1770-1827) er en mangslungen komponist, både når det gjelder instrumenter og melodisk materiale. Det er så visst også tilfelle med denne innspillingen.

Det er rundt 10 år siden Bjørn Solum og Kristin Fossheim slapp den første cd-platen med Beethovens cellosonater. Og her er oppfølgeren, koblet sammen med hornsonaten op.17.
Igjen blir man litt slått av hvor variert og vakker denne musikken fremstår, mye takket være tre fremragende utøvere på sine instrumenter.
Også på denne innspillingen opplever vi Beethoven i forskjellige faser av sitt skapende, med to forholdsvis tidlige sonater samt den sene cellosonaten op.102 nr.1 fra 1815.
Solums tolkninger er imponerende. Han gir musikken luft og er meget distinkt i sitt spill. Lytt gjerne til hans lekne teknikk og evnen til å hente frem skjønnheten i melodilinjene.
Steinar Granmo Nilsen er på plass med sitt naturhorn - og man kan stadig overraskes over hvor spennende dette instrumentet er. Her snakker vi altså om et horn uten ventiler - noe som gjør framføringene krevende.
Platen føyer seg fint inn i en rekke cd'er - der store klassiske komponister presenteres av norske utøvere - og dette er meget god kvalitet hele veien.
At denne cello-platen "brekkes" opp med Hornsonate op.17 gir den en liten dimensjon ekstra.

PÅ PLATEN:
Ludvig van Beethoven:
Cellosonate i g-moll op.5 nr.2
Cellosonate i D-dur op.102 nr.1
Hornsonate i F-dur op.17

BEETHOVEN: Cellosonater vol. II
Bjørn Solum, cello
Kristin Fossheim, pianoforte
Steinar Granmo Nilsen, naturhorn 
2L-079-SACD (2012)
Spilletid: 55.32

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar