tirsdag 12. november 2013

Orkesterromantikk

Den tredje platen med Johan Svendsens orkesterverk som Bergen filharmoniske orkester har spilt inn er en nytelse å lytte til. Dette er norsk orkesterromantikk av solid merke.Musikerne i Bergen-filharmonien spiller med overskudd, de kan sitt materiale - og den estiske dirigenten Neeme Järvi gjør nok en innspilling av høy klasse med det norske orkesteret.
Det hele innledes med «Norsk Kunstnerkarneval» op.14. Et karneval der dirigent og orkester maler frem en musikalsk glede som tidvis eksploderer i herlige farger. Orkesteret spiller med driv og presisjon.
Marianne Thorsen leverer en strålende innsats i «Fiolinkonserte i A-dur» op.6. Dette er en konsert innenfor det trygge og tradisjonelle og som absolutt er hørbar, men fine utfordringer for solisten - noe Thorsen formidler og behersker på et fortreffelig vis.
Johan Svendsen (1840-1911) skrev sin første symfoni mens han studert på musikkonservatoriet i Leipzig (1867) - og avslører hvilket talent han hadde som noteskriver.
Denne symfonien - som oppføres regelmessig - formidler Bergen-filharmonien med overskudd og liv. Samspillet er fortreffelig og de små solistiske innslag blant orkesterets medlemmer er en liten fryd å høre. Bare ta den tredje satsen - allegrettoen; det er rett og slett deilkat spill!
Platen inneholder også «To islandske meldier» fra 1874 er inderlig spilt av orkesterets strykere.
Både Järvi, Thorsen og orkesteret fortjener all mulig honnør for å fremme denne komponistens orkesterverk.

JOHAN SEVERIN SVENDSEN: Orchestral Works, volume 3
Bergen filharmoniske orkester
Marianne Thorsen (fiolin) - Neeme Järvi (dirigent)
Chandos CHAN 10766 (2013)
Spilletid: 74.10


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar