onsdag 8. januar 2014

Messiaen: Livsfrisk Turangalia-symfoni

Steven Osborne på piano, Cynthia Millar på Ondes martenot, dirigenten Juanjo Mena og et sprudlende godt orkester fra Bergen gir en av de virkelig gode versjonene av Olivier Messiaens (1908-1992) mesterverk.

Dette verket er smekk fult av følelser. Messiaen brukte tre år (1946-1948) på fullføre dette verket som har en kompleksitet som savner sidestykke i den moderne musikkhistorien. Messiaens rytmiske og tempoinnfall, den musikalske fantasien og hans bruk av klaveret som et soloinstrument, samtidig som han bruker det som et orkesterinstrument er både spesielt og flott. Og hvordan Messiaen bruker det merksnodige Ondes martenot - et tidlig elektronisk instrument som ble laget på slutten av 1920-tallet, er som alltid fasinerende lytting.
Når nå Bergen-filharmonien har spilt inn dette verket, mener man alvor. Stjernepianisten Osborne er på plass, og det er en av de dyktigste på ondes martenot - Cynthia Millar - som trakterer elektronikken, og ikke minst sjefen for BBC philharmonic orchestra, Juanjo Mena på dirigentpulten.
Slikt blir det kvalitet av!
Man hører formelig at musikerne har det artig under innspillingen. Dette er så mangslungen musikk, at alle som har et noteark her, får sine utfordringer.
Det er presist spilt, og formidlingen er så absolutt av det riktig så gode slaget. Derfor blir dette 77 minutter med nytelse!
Anbefales varmt!

OLIVIER MESSIAEN: «Turangalia-Symphonie»
Bergen Filharmoniske orkester, Juanjo Mena
Hyperion CDA67816 (2013)
Spilletid: 77:07

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar