torsdag 9. januar 2014

Terje Rypdal: Brede melodiske klangflater

Denne platen inneholder to gedigne verk av den norske gitaristen og komponisten Terje Rypdal (f. 1947). Den første delen er «Melodic Warrior» op.79 fra 2003 og det andre verket er «...and the sky was coloured with waterfalls and angels» op.97 fra 2009. Rypdals gitar, sangere og symfoniorkester gjør et sterkt inntrykk på øregangene under gjennomlyttingen.

Det var det velrenommerte Hilliard Ensemble som bestilte «Melodic Warrior», et verk som har blitt et monumentalt verk, med tekster fra tidlig amerikansk poesi. Hilliard ensemble har tidligere samarbeidet mye med en annen norsk musiker, Jan Garbarek. Og venter du deg noe lignenede på denne platen, blir du overrasket. Vel det blir man uansett. For dette er noe helt unikt.
Rypdal bruker elementer fra stort sett de fleste sjangere, og når han legger sin spesielle gitarsound på toppen blir denne miksen særdeles god.
Hans opus 97 som utgjør platas andre del, er skrevet til fyrverkerifestivalen i Cannes i 2009. Her møter vi et orkesterverk med massive klangflater, kanskje litt inspirert av en type komponist som György Ligeti? I alle fall er dette sfærisk musikk, der Rypdal legger et grunnteppe med klang for så å skape effektfulle kontraster i de forskjellig instrumentgrupper. Musikken blir aldri kjedelig og de fire satsene som passer like godt som akkompagnement til vulkanutbrudd og jordskjelv - som til et fargesprakende fyrverkeri. Det er bare å lukke øynene å starte fantasiens film.
Det er Dennis Russell Davies som dirigerer Bruckner Orchester Linz, mens Sebastian Parlowski dirigerer Wroclaw Filharmoniske orkester.

TERJE RYPDAL: «Melodic Warrior» 
ECM 2006 (2013)
Genre: Samtidsmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar