tirsdag 8. april 2014

Fiolinkontraster

Alban Berg (1885-1935) og Ludvig van Beethoven (1770-1827) - to store B'er som har skapt to store fiolinkonserter er paret på denne innspillingen med talentfulle Antje Weithaas og Stavanger Symfoniorkester. Det blir en spenstig opplevelse med to konserter som befinner seg i hvert sitt musikalske univers.Det er ikke enestående å sette sammen disse to konsertene, men det gir produksjonen et lite løft, nettopp på grunn av kontrastene dette skaper.
Platen innledes med Beethovens elskede konsert i D-dur, skrevet i 1806. Den er definitivt en av de mest spilte fiolinkonsertene gjennom tidene, og det finnes en haug av referanseinnspillinger. I min hylle er dette den lengste innspillingen uten at opplevelsen føles lang i det hele tatt. Weithaas spiller uanstrengt og formidlende. Hun gir lytteren hver eneste tone på et lite fat, og hennes cadensaer blir aldri kjedelige.
I Alban Bergs konsert - som har tilnavnet «Til minne om en engel», blir tempivalgene i noen tilfeller litt raske for min del. Selv om spillet til Weithaas er klokkeklart og innbydende, så føler jeg at en del av konsertens atmosfære ofres nettopp på grunn av tempivalg. Her synes jeg kanskje Isabelle Faust sin versjon er hakket bedre.
Men alt i alt er dette en strålende produksjon som både solist, orkester og dirigent Steven Sloane har all grunn til å være fornøyd med.

ANTJE WEITHAAS: Fiolinkonserter av Alban Berg og Ludvig van Beethoven.
Stavanger Symfoniorkester, Steven Sloane
CAVI-MUSIC (2013)
Spilletid: 68:09

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar