torsdag 29. mai 2014

Tsjaikovskys nydelige svane

Bergen Filharmoniske orkester under ledelse av Neeme Järvi serverer her en komplett versjon av denne berømte russiske ballettmusikken. Innspillingen er av det meget gode slaget, selv om «Svanesjøen» som en type symfonisk konsert, kanskje blir i lengste laget.

Lyden på denne platen er helt i toppklasse, og orkesterets klang er utsøkt. Det er også herlig å høre musikken framført med vitalitet og spenst.
Järvi er uten tvil en dirigent som passer de vestlandske musikere godt. Han har noen meget fine tempivalg gjennom den drøyt to og en halv time lange «konserten», og orkestermusikerne spiller med den lidenskap som musikken trenger. Likevel kan man stusse over enkelte upresisheter - slikt burde man enkelt luke bort i en så omfattende innspilling.
Enkelte satser er kanskje ikke direkte dansbare - til det spilles enkelte deler for fort, men som en konsertopplevelse blir det faktisk helt på sin plass med friske tempier.
Dette er musikk som er folkeeie rundt om i verden. Tsjaikovsky suite fra denne balletten er hyppig spilt i konsertsaler, og selve balletten er en av de mest oppførte på verdensbasis. Derfor er det spenstig av Bergen-filharmonien å gi seg i kast med en utgivelse av denne musikken. Til tross for orkesterets gode innsats er det likevel partier i dette enorme verket som blir litt anonyme uten scenekunsten.
En stor blomst går til fiolinisten James Ehnes, samt orkesterets oboist, som er brilliante i solopartiene de medvirker i.

PETER I. TSJAIKOVSKY: «Svanesjøen» op.20
Bergen Filharmoniske orkester, James Ehnes (fiolin)
Neeme Järvi, dirigent
Chandos SACD CHSA5124
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar