fredag 22. august 2014

En liten perle

Børst støvet av øregangene - her kommer en plate som virkelig fortjener oppmerksomhet av to grunner. Det er spennende musikk - og det er glimrende spilt.

Denne platen er kort - bare drøyt 34 minutter, men hvorfor ikke?
Musikken er skrevet av britiske Thomas Adès (f. 1971) og det er Kringkastingsorkesteret (KORK) som medvirker på platen.
Den innledende Fiolinkonserten, «Concentric Paths» er skrevet i 2005 og fikk umiddelbar anerkjennelse, noe som er lett å forstå. Den er enkel i sin oppbygging - har en åpent tonespråk, og er bent ut en fornøyelse å lytte til. Konsertens tittel er også med på å forankre lytteropplevelsen.
Her er det kanskje Norges fremste tolker av samtidsmusikk på fiolin Peter Herresthal, som er solist - og sammen med KORK ledet av Andrew Manze, får lytteren oppleve et delikat spill, med særs gode orkesterledsagere. Konserten er ikke vanskelig å ta til seg, og det er frydefullt å høre Herresthals intime spill.
Når man snakker om musikalsk intimitet, er platas andre verk «Three Studies from Couperin» også av det inderlige slaget. Komponisten har brukt en spesiell besetning - og KORKs musikere spiller her med følelsene inne i instrumentet. Dette er bare vakkert.
Drøyt 34 minutter til tross (platen er ikke priset høyt heller), så er dette en perfekt inngang til et møte med en spennende komponist - meget godt formidlet av strålende musikere.

THOMAS ADÈS: «Fiolinkonsert» og «Three Studies from Couperin»
Harald Herresthal (fiolin), Kringkastingsorkesteret - Andrew Manze (dirigent)
BIS-8003 (2014)
Spilletid: 33:31

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar